DYSTRYBUCJA POSIŁKÓW W SZPITALACH
Dystrybucja posiłków stanowi bardzo istotną rolę w procesie technologicznym przygotowania posiłków. Od właściwie dostarczonego posiłku zależy w dużej mierze zdrowie konsumenta / pacjenta.
Do transportu posiłków służą profesjonalne systemy transportu żywności.
Dystrybucja posiłków w placówkach szpitalnych
Dystrybucja posiłków w szpitalach odbywa się w systemie tacowym bądź bemarowym.
System tacowy polega na przygotowaniu rozdziale posiłków w kuchni centralnej i transporcie gotowych posiłków w tacach termoizolacyjnych na oddziały szpitalne, do łóżka pacjenta.
System bemarowy polega na przygotowaniu posiłków w kuchni centralnej , transporcie ich w wózkach bemarowych bądź termoportach do kuchni oddziałowych. Rozdział i regenaracja posiłków następuje na oddziale.
System tacowy ma wiele zalet porównując go do systemu bemarowego:
- zapobiega powstawaniu zbędnych odpadów
- zapobiega obniżeniu wartości składników odżywczych
- pozwala na utrzymanie właściwej temperatury serwowanych posiłków
- podnosi kulturę i higienę żywienia
- nie wymaga projektowania / pracy kuchenek oddziałowych
- ogranicza ilość potrzebnego personelu.
Dystrybucja posiłków z kuchni zewnętrznej do placówek zbiorowego żywienia.
Przygotowanie posiłków przez zewnętrzne firmy cateringowe i dostarczanie ich do placówek zbiorowego żywienia jest obecnie bardzo częstą formą zapewnienia wyżywienia w palcówkach publicznych.
Do transportu gotowych dań służą specjalistyczne pojemniki termoizolacyjne, termoporty gastronomiczne oraz tace termoizolacyjne.
Zapytania i prośby o porady prosimy kierować na numer telefonu 781 006 171 lub mail: biuro@barson.pl
Postramy się dobrać odpowiedni sprzęt i zaproponować optymalne rozwiązanie dostosowane do potrzeb danej placówki.